Wat is Branding?

wat is?Volgens de American Marketing Association is een ‘brand’ of een merk een naam, term, ontwerp, symbool of ander element dat de goederen of diensten van een verkoper identificeert als onderscheidend ten opzichte van die van andere verkopers.

Naast alleen een naam, term, ontwerp en symbool vind ik dat branding een ervaring of een gevoel is dat een klant krijgt van je merk.

Een merk kan van alles zijn, een product, een bedrijf of zelfs jezelf.

Voor mij is Branding:

De ervaring of het gevoel dat je mensen probeert mee te geven over je merk.

Mensen zullen een mening hebben gevormd over je product, bedrijf (etc., etc.) dat, als het juist is gedaan, overeenkomt met de boodschap die je wilt overbrengen.

Succesvolle branding betekent dat mensen je merk begrijpen en (bij voorkeur) als hun favoriet bestempelen. Als branding succesvol is, zullen ze jouw merk kiezen boven dat van je concurrenten. Het gevoel dat ze namelijk van jouw merk krijgen komt dan overeen met henzelf.

Branding is meer dan alleen een logo

Branding betekent niet, neem een logo en plak het op alles wat je maar tegen komt. Branding vertelt het verhaal dat je wilt overbrengen aan je (potentiële) klanten en alle anderen die in contact komen met je merk. Als je je bezig houdt met een merk, dan stel je jezelf eigenlijk de vraag, wat zijn de waarden van mijn merk?

  • Wat is mijn missie, waar sta ik voor?
  • Wat is mijn persoonlijkheid, hoe breng ik de boodschap over?
  • Hoe ga ik om met mijn klanten?

Het zijn al deze dingen en meer, en gebaseerd op deze waarden creëer je je merkstrategie.

Succesvolle branding gebeurt niet 1,2,3

Of in ieder geval, niet voor de meeste bedrijven. Een ding dat mij irriteert als ik mensen in nieuwe hoge posities zie komen binnen een bedrijf, of het nou een nieuwe CEO is of een nieuw Hoofd van Communicatie, ze vinden bijna nooit het huidige merk ‘mooi’ en willen het veranderen in iets compleet anders. In de veronderstelling dat dit geld en nieuw werk zal opleveren.

Ik persoonlijk vind dit het slechtste wat je kan doen. Een merk heeft tijd nodig en die tijd moet je het geven. Elke drie jaar veranderen helpt hier niet bij. Zoals met vele dingen gaat het bij branding om consistentie. Je moet consistent zijn in je boodschap, je huisstijl en je interactie, dat is uiteindelijk wat ervoor gaat zorgen dat je klanten weten en begrijpen wie je bent en waar je voor staat.

Het lijkt mij heel logisch. Als ik tegen mensen vandaag zeg dat chocola mijn favoriete tussendoortje is en morgen zeg ik ze dat het cupcakes zijn en de dag daarna zijn het wortels, alleen maar omdat ik denk dat ze me daarom beter gaan vinden dan heb ik het mooi mis. Het zal ze alleen maar in de war brengen. Ze zullen me zien als iemand die heel veel dingen lekker vindt en niet weet wat ze wil. Als je ze zou vragen wat ik nou echt lekker vind zouden ze je het niet kunnen vertellen.

Hetzelfde geldt voor bedrijven. Als je je merk om de paar jaar verandert zullen je (potentiële) klanten nooit echt weten waar je voor staat. De meest bekende merken zijn merken die niet veel veranderd zijn sinds ze zijn begonnen. Er zijn uiteraard ook merken die wel erg zijn veranderd. Zelfs dan is de meerderheid van de merken die wordt gezien als sterk merk niet drastisch veranderd door de jaren heen.

Merken moeten niet veranderen, ze moeten evolueren

1920s coca-cola ad, drink coca-colaNeem als voorbeeld Coca-Cola, het merk is niet echt veel veranderd, ze hebben nog steeds het onderscheidende logo, flesje en kleuren. Ze zijn door de jaren heen wel geëvolueerd. Ze zijn begonnen met het verkopen van Coca-Cola in een flesje, wat voor die tijd een gedurfd idee was. Snel daarna zijn ze Coca-Cola in het opvallende flesje gaan verkopen zoals wij het vandaag de dag nog kennen. Ze hebben Coca-Cola toen zodanig als merk neergezet dat Coca-Cola dé Cola was om uit een flesje te drinken. Later is dat overgegaan naar ‘You Can’t beat a Coke’, ‘Always Coca-Cola’ en de huidige ‘Open Happiness’. Ook al is de boodschap en zelfs de verpakking enigszins geëvolueerd, je weet nog steeds waar Coca-Cola voor staat. Coca-Cola wordt nog steeds gezien als een kwalitatief goede, in een fles verkochte Cola waar velen nog de voorkeur aan geven.

Hetzelfde zou ook het geval moeten zijn voor jouw merk. Bedenk waar je voor staat, creëer een consistente boodschap en visualisatie en hou je eraan.. Het is zoals Malcom X zei: “If you don’t stand for something you will fall for anything.” Laat jou merk niet vallen.

Branding is niet iets wat je doet, het is iets dat je bent

Het laatste en voor mij meest belangrijke element van branding is dat je nooit moet vergeten dat branding niet iets is wat je ‘doet’, het is iets dat je ‘bent’. Je kan niet zeggen dat van nu af aan je bedrijf bekend staat om z’n aardige receptionisten en vriendelijke medewerkers. Als vervolgens mensen naar je kantoor komen en niet op zo’n aardige en vriendelijke manier worden begroet. Je merk zou het soort mensen moeten aantrekken waar het voor staat. Als je merk staat voor een aardig merk neem dan ook aardige werknemers aan, zij hebben immers al een stukje van je merk in zich. Je kan mensen niet leren om iets totaal anders te zijn dan ze zijn, ze moeten al een beetje van je merk in zich hebben willen ze dit op een natuurlijke manier kunnen uitdragen naar anderen.

Branding is daarom ook niet iets dat je op je takenlijstje kan schrijven en doorstrepen als het gedaan is. Branding gebeurt 24 uur per dag, 7 dagen in de week. Het is niet alleen een logo op een pand of een poster op de muur. Het is hoe je de telefoon opneemt, hoe je omgaat met je personeel. Het is alles wat je doet, de hele tijd. En je kan mensen 24×7 geen dingen tegen hun zin laten doen, maar als het al iets is wat in ze zit, dan gaat het vanzelf.

Dit is mijn (lange) mening over branding. Wat is die van jou?

1 gedachte over “Wat is Branding?”

Plaats een reactie