Wat is Social Media?

Voor mij is dit een makkelijke vraag om te beantwoorden, maar een moeilijke om uit te leggen.

Laten we beginnen met het makkelijke antwoord:

Social Media is mond tot mond reclame op steroïden.
of, als je het zonder een referentie naar drugs wil zeggen..
Social Media is mond tot mond reclame in de versnelling.

Social Media is een nieuwe manier van snel en efficiënt communiceren en relaties opbouwen. Social Media tools worden vaak gebruikt om dit te ondersteunen.

En nu, de uitleg:

Net als 2.0, heeft Social Media een aantal specifieke kenmerken.

Social Media kenmerken

Gebruikers machtigen
Gebruikers zijn gemachtigd om hun bijdragen en feedback te geven aan iedereen over alles.Social Media - Law of Attraction

Twee-weg communicatie
Nu de gebruikers gemachtigd zijn, kunnen bedrijven niet meer alleen hun informatie zenden aan gebruikers. Ze zullen deel moeten gaan nemen aan het gesprek om gebruikers op de hoogte te houden en betrokken bij hun bedrijf.

Transparantie
Het grote ‘ding’ van Social Media is het feit dat mensen zowel contact met elkaar hebben als met bedrijven. Het feit dat het delen van informatie wordt gestimuleerd betekent dat een bepaalde vorm van transparantie ook nodig is. Het invullen van vele formulieren of het creëren van een wachtwoord alleen om feedback te geven kan je niet maken.

Verbinden
Social Media verbindt mensen. Het begint meestal met het aansluiten van familie en vrienden en hen bij te houden met persoonlijke verhalen. Het evolueert vervolgens in het in verbinding brengen van of linken naar mensen met dezelfde interesse of hobby, collega’s, bedrijven etc.

Bouwen van een gemeenschap
Door de verbinding met andere mensen aan te gaan vormen zich langzaam maar zeker gemeenschappen. Social Media stelt mensen in staat om hun gemeenschappelijke interesses met elkaar te delen en elkaar hiervan op de hoogte te houden.

Het juiste moment
Bij Social Media gaat het ook allemaal om het juiste moment. Als je je met Social Media bezighoudt moet je op de hoogte blijven over je vakgebied. Als we het over het juiste moment hebben dan hebben we het hier niet over dagen, maar uren, soms zelfs minuten. Zelfs mensen die vanuit een persoonlijk perspectief zich bezig houden met Social Media moeten hun informatie altijd recent houden en het moet van belang zijn voor de mensen die aan hen zijn verbonden.

Het is de combinatie van al deze eigenschappen die Social Media maken tot wat het vandaag de dag is. Het gaat allemaal over het delen van wat je wel of niet goed vindt aan de mensen en bedrijven waaraan je verbonden bent. De manier om dit te delen is met behulp van een of meerdere Social Media tools en applicaties die beschikbaar zijn.

Wat zijn Social Media Tools?

Social Media tools en applicaties zijn hulpmiddelen die mensen gebruiken om informatie met hun netwerk (vrienden, familie, collega’s etc.) te delen. Een aantal instrumenten zijn:

Blogs (Blogger, WordPress, TypePad, etc.)
Micro-blogging (Twitter, Tumblr, etc.)
Social Networking (Facebook, MySpace, LinkedIn, Hyves, etc.)
Multimedia (YouTube, Flickr, Picasa, Skype, Last.fm, etc.)
Bookmarking en nieuws (Delicious, Digg, Reddit, StumbleUpon, etc.)

Niet alleen mensen gebruiken deze hulpmiddelen om informatie te delen, steeds meer bedrijven begeven zich in de wereld van Social Media. Ze creëren zelfs aparte Social Media Marketing plannen hiervoor. Voor hen is dit een goede manier om terugkoppeling en reacties te krijgen van hun klanten en wellicht zelfs direct problemen op te lossen indien mogelijk.

Al met al helpen deze tools mensen om de boodschap te verspreiden over de dingen die ze zien, horen of ervaren. Waar vroeger je verhaal niet verder kwam dan je familie en vrienden kan je verhaal nu binnen een paar minuten tot aan de andere kant van de wereld gelezen worden.

Het is dus zoals ik al zei, Social Media is mond tot mond reclame in de versnelling!

Wat is jouw mening over Social Media?

Image by: Intersection Consulting

Plaats een reactie