Wat is Communicatie?

Afgelopen week heb ik je mijn mening over wat Marketing is laten weten, deze week zal ik je vertellen wat ik denk dat Communicatie is.

Heel veel mensen gaan in de fout door te denken dat Marketing en Communicatie één en hetzelfde is, maar dit is zeker niet waar.

Volgens Wikipedia, is Communicatie:

Een informatie-uitwisselingsproces. Het is een proces om kennis uit te wisselen.

Fokke and Sukke

Deze verklaring van Wiki is weliswaar waar, maar als het gaat om bedrijven gaat het voor mij om meer dan alleen het uitwisselen van informatie. Ik ben van mening dat het uitwisselen van informatie een doel heeft, namelijk reputatie management.

Communicatie is voor mij:

“”Het beïnvloeden van (mensen over) een merk en de reputatie daarvan, niet alleen door dingen te zeggen over het merk, maar deze ook te laten zien.”

Wat ik hiermee bedoel is dat het niet goed genoeg is om alleen de standaard communicatie middelen te gebruiken als je in de communicatie werkt. Je moet ook ervoor zorgen dat je bedrijf de boodschap door en door communiceert. Dit kan gedaan worden door de manier waarop het kantoor is ingericht, een corporate kledingcode, de manier waarop je klanten behandelt, de look en feel van bedrijfsauto’s etc.

Communicatie omvat alles wat communiceert, of het nu is wat je tegen anderen zegt over je merk of wat je ze laat zien. In dit geval kan een merk van alles zijn, een persoon, een bedrijf, een product, enz.

Beïnvloeden speelt een grote rol in communicatie, want als je eenmaal in staat bent om je interne en externe doelgroepen te beïnvloeden op de manier waarop je wil dan heb je effectieve communicatie bereikt. Je hebt dan hopelijk mensen gevormd die met anderen over je merk zullen spreken en op hun beurt anderen dan op een positieve manier hierover beïnvloeden.

Beïnvloeden speelt een grote rol in communicatie, want als je eenmaal in staat bent om je interne en externe doelgroepen te beïnvloeden op de manier waarop je wil dan heb je effectieve communicatie bereikt. Je hebt dan hopelijk mensen gevormd die met anderen over je merk zullen spreken en op hun beurt anderen dan op een positieve manier hierover beïnvloeden.

Voor mij is dat waar het eindresultaat van effectieve communicatie nu over gaat, het beïnvloeden van mensen om ervoor te zorgen dat ze zeggen wat je wilt dat ze zeggen. Je wilt dat ze de boodschap goed overkrijgen en het doorgeven aan anderen.

Wat is jouw definitie van Communicatie?

Image: Foksuk.nl

Rachel