Wat is Marketing?

Dat is een vraag die ik mijzelf de laatste tijd steeds meer stel. Als ik zie hoe de woorden Marketing, Communicatie en Branding gebruikt worden denk ik bij mezelf, Tjongolongo?!. Ik heb daarom besloten om mijn eigen definities hiervan op te schrijven.  De eerste: ‘Wat is Marketing’

what isJe hoeft alleen maar het woord marketing te Googlen en je komt al snel bij de 4 P’s (Product, Promotie, Prijs en Plaats). Veel (grote) boeken zijn geschreven over het onderwerp waarin elk kleine marketing detail in wordt uitgelegd.

Een van de meest bekende definities is van Kotler:

“Marketing is een sociaal- en managementproces waarin individuen en groepen verkrijgen waar zij behoefte aan hebben en wat zij wensen, door producten en waarde te creëren en deze met anderen uit te wisselen.”

Persoonlijk hou ik graag de dingen kort. Voor mij is marketing:

“Doe het onderzoek om het juiste ding tegen de juiste persoon te zeggen.”

Marketing gaat voor mij geheel om de klanten. Om je klant (of cliënt) te bereiken, moet je jouw product onderzoeken om te zien in welke markt het hoort. Daarnaast moet je ook de markt onderzoeken om te zien welke klant er bij hoort. Op basis van die informatie kan je een marketingstrategie opschrijven waarmee je het juiste ding zegt tegen de juiste persoon.

In het kort is dat voor mij Marketing. Als je op zoek bent naar een lange definitie van marketing, check dan de MarketingProfs website, ze hebben daar heel wat nuttige marketing informatie.

Dit  ‘Wat is’ artikel is de eerste in een korte serie artikelen. Volgende week: ‘Wat is Communicatie?’

Wat is jouw definitie van Marketing?

Rachel